Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amiben segíthetek!

 PCOS: 

Tünetei, okai:

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb női endokrin – hormonrendszert érintő – betegség, a fogamzóképes korban levő nők 5-10 százalékánál, más adatok szerint 10-20 százalékánál diagnosztizálható.

A PCOS okai:

Ma a policisztás petefészek-szindrómát tekintik a reproduktív korú nők fő meddőségi okának. A betegség rövid és hosszú távú szövődményekkel is társul, ezért korai felismerésének és megfelelő kezelésének rendkívül nagy a jelentősége. Ma már tudjuk, hogy a betegség kialakulására az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is hatással van. A petefészek-szindróma kialakulását befolyásoló tényezők között első helyen az ösztrogéntúlsúly,  a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve ezekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás szerepel, de fontos megemlíteni a fokozott stresszterhelést is.

A policisztás ovárium szindróma tünetei és szövődményei:

 A PCOS tünetei és szövődményei viszonylag jól azonosíthatók, sokszor riasztó jelekben foghatók meg, és alapvetően négy csoportba sorolhatók.

-          Nőgyógyászati problémák: peteérési zavarok (krónikus oligoovuláció vagy anovuláció); 35 napnál ritkábban, de 90 napon belül jelentkező menstruáció, vagy 90 napot meghaladó menstruációkimaradás, meddőség (75 százalékban), valamint terhességgel kapcsolatos komplikációk (korai vetélés, terhességi magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség).

 

- Belgyógyászati problémák: elhízás, derék/csípőkörfogat-hányados növekedése,cukorbetegség, magas vérnyomás, metabolikus X-szindróma, vérzsírzavarok, szív- és érrendszeri eltérések.

 

-         Bőrproblémák: pattanásos bőr, férfias típusú hajritkulás, zsíros bőr, szürkésbarnás színű bőrelváltozás, bőrterületek szőrösödése: enyhe bajusz- és szakállképződés, szőrszálak megjelenése az emlőbimbók körül, a háton, a fanszőrzet felhúzódása a köldök felé és fölé.

 

-              Daganatok kialakulása.

 forrás: otvenentul.hu

forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/10621/a-pcos-okai-tunetei

Korai petefészek kimerülés:

Mi vezet a petefészek korai elégtelenségéhez?

Petefészek elégtelenség két fő okból alakulhat ki: egyrészt akkor, ha a petefészkekben nem maradt elég tüsző, másrészt akkor, ha az egyébként megfelelő számban jelenlévő tüszők kevéssé reagálnak a stimuláló hormonra.

 

A petefészek több ezer tüszőt (follikulus) tartalmaz, melyek mindegyikében egy megtermékenyítetlen petesejt található. Minden női ciklus elején az agyalapi mirigy (hipofízisfollikulus stimuláló hormont juttat a keringésbe, amelynek hatására a tüszők egy része elkezd érni, majd közülük a leggyorsabb (általában egy, ritkán kettő vagy több) teljesen megérik.

Érés közben a tüszők ösztrogént termelnek, az ösztrogénszint emelkedése jelzi a hipofízisnek, hogy a továbbiakban már nincs szükség a follikulus stimuláló hormonra. A tüszők száma a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, nemcsak a megérés és az ezt követő felhasználódás miatt, hanem spontán pusztulás következtében is.

Ha a női ciklus során nem indul érésnek megfelelő számú tüsző, és ezek nem termelnek elég ösztrogént, akkor a follikulus stimuláló hormon szintje nem csökken, hanem magas értéken stabilizálódik. Ez jellemző mind korai petefészek elégtelenségben, mind pedig menopauzaesetében (akár korai, akár nem). A magas follikulus stimuláló hormon szintet teszik felelőssé a hőhullámokért és a rossz közérzetért.

Aktív petefészekkel rendelkező nőknél a hipofízis egy másik hormont is termel, az ún.luteinizáló hormont. Ez a hormon felelős az érett tüsző megrepedéséért, és ezáltal a petesejt kijutásáért a petefészekből (ovuláció).

A kiszabadult petesejt a petevezetékbe, majd a méhbe jut. Ha vándorlása közben ondósejttel (spermium) találkozik, megtermékenyülhet, beágyazódhat a méhben, és ezzel terhességalakul ki. Ha a női ciklus során nem emelkedik meg az ösztrogének mennyisége a vérben, az agyalapi mirigy nem fog luteinizáló hormont termelni, vagyis az ovuláció és a teherbeesés lehetősége is elmarad.

Follikushiány és follikus diszfunkció

 

 

Petefészek elégtelenség két fő okból alakulhat ki: egyrészt akkor, ha a petefészkekben nem maradt elég tüsző, amely reagálni tudna a follikulus stimuláló hormonra, másrészt akkor, ha valami miatt az egyébként megfelelő számban jelenlévő tüszők kevéssé reagálnak a follikulus stimuláló hormonra. Az előbbi esetben follikulushiányról, az utóbbiban pedig follikulus diszfunkcióról (alulműködésről) beszélünk.

A follikulushiány okai közé tartoznak a kromoszóma rendellenességek és a sejtek genetikai állományát pusztító toxikus (mérgező) anyagok.

Kromoszóma rendellenességek. Bizonyos genetikai rendellenességekben gyakori a korai petefészek elégtelenség. Ide tartozik a Turner szindróma, amelyben a nőknek csak egy X kromoszómája van a szokásos kettő helyett, illetve a fragilis (törékeny) X szindróma.
Mérgek A kemoterápia és a sugárterápia xenoösztrogének, fitoösztrogének 
 károsítják a petefészek tüszőit. Tüszőkárosító toxikus anyagok kerülnek a szervezetbe a cigarettából, de ilyenek bizonyos ipari vegyszerek, a rágcsálóirtók és egyes vírusok is.

 

Petefészek müködéséről ill. a benne lévő tüszők számáról felvilágosítást  adhat egy hormon AMH néven ,amit sajnos a bent ragadt tüsző (PCO) is termel!!

 

Inzulinrezisztencia:

Endometriózis:

PMS:

 

 

 

Cikkek

PCOS Teszt

2012.05.02

 A következő teszt a PCOS-el (policisztás ovárium szindrómával) kapcsolatos. Kérem válaszoljon a következő kérdésekre igennel vagy nemmel! Amennyiben HÁROM vagy ANNÁL TÖBB kérdésre igennel felelt, keressen fel!!! (maselet@freemail.hu)

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 2
Összes: 43039
Hónap: 587
Nap: 20